”Stay hungry, stay foolish!”

”Stay hungry, stay foolish!”

joi, 22 mai 2014

Cărnuri ungurești

Nu se putea să vizităm Budapesta fără să trecem prin piața lor vestită.
Piaţa Centrală  (Nagy Vasarcsarnok) se află în  Pesta, în colţul de sud al centrului istoric, în apropierea podului Szabadság híd. 
 Hala a fost construită la sfârşitul secolului al XIX-lea, în 1896 pentru a aniversa 1000 de ani de la întemeierea Ungariei, după planurile celebrului Gustave Eiffel. A fost concepută astfel încât marfa să poată fi introdusă în magazii cu ajutorul unor şine de cale ferată, direct cu trenul, sau printr-un tunel care o lega de Dunăre, cu vaporul.


Hala Mare este cea mai mare piaţă acoperită a Budapestei, de unde se pot cumpăra alimente proaspete dar şi produse specifice Ungariei, suveniruri, etc.  Aici vei descoperi chintesența bucătăriei maghiare – fructe, legume, langoș,  gulaș, etc.
Chiar dacă nu aveți de gând să cumpărați ceva, mergeți și vizitați-o...este o experiență interesantă. Găsiți la fiecare pas persoane amabile, zâmbitoare, care evident vor sa-și vândă marfa,  iar câțiva știu și limba română ceea ce ușurează foarte mult shopping-ul...
 
Cum nu am putut pleca cu mâna goală, am cumpărat două tipuri de carne, semipreparate specific ungurești. Bucăți de carne (mușchi și fleică), sărate, sărate și afumate.
  
 


Mi s-a spus să le țin 24 de ore în apă, probabil să mai iasă din sare iar apoi să le fierb.






Deeci...
Am căutat niște vase potrivite, am cufundat carnea în apă rece am lăsat-o 24 ore la frigider.















După ce s-au desărat bine le punem la fiert cam 2-3 ore... timp în care mai iese sarea din ele și evident, se frăgezesc....Trebuie să recunosc că sunt delicioase. Cărniță afumată, fragedă, gustoasă....E mai laborioasă pregătirea ei dar merită!















Se poate mânca așa fiartă (pentru ”de dimineață”) sau introdusă în diferite mâncăruri (tocăniță, fasole boabe, etc).



S-aveți spor și sănătate!

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu