Credeaţi că meiul este doar o hrană pentru păsări? Ei bine, nu.
Chinezii considerau meiul "regele cerealelor".
Meiul constituie o sursă excelentă de fier, complexul de vitamine B şi fibre.
Oferă proteine cu puţine calorii şi conţine totodată cantităţi importante de
siliciu, magneziu, potasiu şi o cantitate moderată de vitamina E. Ca
majoritatea seminţelor şi cerealelor integrale, meiul este foarte bogat în
enzime digestive.
Meiul nu conţine gluten, motiv pentru care poate fi consumat
fără grijă de persoanele cu intoleranţă la gluten sau la alte cereale care
provoacă alergii.
Meiul conţine substanţele nutritive care permit aparatului digestiv să-şi
îndeplinească funcţiile în condiţii optime. Indigestia cronică, gazele, balonările,
greaţa, ulceraţiile stomacale, respiraţia urât mirositoare (semnul unei
digestii slabe şi al înmulţirii bacteriilor) şi hiperaciditatea sunt probleme
care se pot rezolva cu ajutorul consumului de mei.
Datorită efectului alcalin, meiul poate fi utilizat cu
succes pentru a combate acidoza (excesul de acizi în organism).
În plus, spun nutriţioniştii, meiul conţine magneziu care ajută la
reducerea presiunii arteriale şi te scapă de mirosul neplăcut din gură.
Cum îl preparăm?
Ca şi alte cereale, înainte de preparare, meiul se spală în câteva ape
până la îndepărtarea completă a impurităţilor. După ce se scurge apa,
se adaugă o parte de boabe de mei la 4 părţi de apă. Se dă focul mai mic şi se acoperă oala, iar după aproximativ 30 de minute este gata. Dacă în prealabil
meiul a fost pus la înmuiat peste noapte, timpul se reduce la jumătate. Ca textură, vorbim despre un tip de pilaf, iar dacă se vrea o pastă
cremoasă trebuie doar să se adauge mai multă apă, ori de la început, ori
în mod repetat în timpul fierberii. Se amestecă până la obţinerea
consistenţei de piure.
Cei îndrăzneţi în bucătărie pot să prăjească meiul în tigaie, ca pe seminţe, înainte de a fi gătit. După ce prinde o culoare aurie se pune în apă sau supă fierbinte şi se urmează paşii de mai sus.
Cei îndrăzneţi în bucătărie pot să prăjească meiul în tigaie, ca pe seminţe, înainte de a fi gătit. După ce prinde o culoare aurie se pune în apă sau supă fierbinte şi se urmează paşii de mai sus.
Informaţii preluate de aici.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu