”Stay hungry, stay foolish!”

”Stay hungry, stay foolish!”

joi, 6 februarie 2014

Despre Cușcuș


Couscous este o delicatesa araba, provenita din Mahreb, o regiune din Nordul Africii, care cuprinde Marocul, Algeria, Tunisia, Libia si Mauritania. Si egiptenii mananca acest fel traditional de mancare in diferite combinatii.
Termenul “cuşcuş” derivă din cuvântul berber “seksu” (care înseamnă “bine rulat”, “bine format”, “rotunjit”). 
Numele acestui aliment este pronunţat “cuscus” sau “cuşcuş .
Se poate folosi salate, combinat cu legume inabusite, dar si cu legume crude, in supe si chiar si in deserturi (in special, budinci).

Prepararea cuscusului este necesara inainte de a-l folosi la  diverse retete. 



Cel pe care il gasesti de regula in supermarket este o varianta de cuscus care se pregateste rapid. Iata cum:

1. Pune o cantitate de cuscus intr-un bol si adauga aceeasi cantitate de apa fiarta cu un praf de sare peste el (depinde de cat ai nevoie pentru o anumita reteta; tine cont ca el se mai si umfla si creste in volum dupa ce este scufundat in apa). Daca ti se pare ca apa este prea putina mai poti adauga inca jumatate din cantitatea initiala.
2. Amesteca cuscusul cu o furculita, acopera bolul cu un capac si lasa-l sa se odihneasca cinci minute. Descopera si amesteca cu o furculita (cuscusul va absorbi toata apa si va deveni pufos).
3. Este important sa nu iei capacul de pe cuscus mai devreme de cinci minute, pentru ca micile granule au nevoie de acest timp ca sa se inmoaie bine. Altfel, cuscusul va fi prea tare. Dupa ce s-a umflat suficient il poti adauga in diversele preparate pe care vrei sa le faci, conform retetelor respective.
4. Daca iti doresti ca cuscusul tau sa aiba un aroma mai pronuntata, il mai poti gati si altfel: incinge patru linguri ulei de masline si adauga doua cesti de cuscus peste. Gateste doua-trei minute pana cand cuscusul devine auriu, dar ai grija sa nu-l prajesti prea tare. Adauga doua cesti si jumatate de apa, ia-l de pe foc si acopera-l. Lasa-l sa stea asa cinci minute, amesteca in el si serveste-l.
5. Cuscusul isi poate imbunatati aroma daca ii adaugi si cateva condimente ca oregano, busuioc, cimbru, muguri de pin sau chiar scortisoara. Adauga aceste ingrediente in cuscus, inainte de a-l scufunda in apa fiarta.
 
Faptul ca poti preapara couscous intr-un timp atat de scurt, te poate scuti de prea mult stat in bucatarie atunci cand esti pe fuga! Este si o varianta buna pentru cei vegetarieni sau pentru cei ce tin post.

Date nutriționale pentru o porție (173 g de cușcuș crud)
  • Calorii 650
  • Grăsimi 1 g
  • Colesterol 0 mg
  • Sodiu 17 mg
  • Potasiu 287 mg
  • Carbohidrați  134 g
  • Proteine 22 g 
M-am inspirat de aici
 S-aveti spor si sanatate!

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu