”Stay hungry, stay foolish!”

”Stay hungry, stay foolish!”

vineri, 31 ianuarie 2014

Chia

Stiati ca semintele chia au de 30 ori mai multi antioxidanti decat afinele, de 6 ori mai mult calciu decat laptele integral, de 3 ori mai mult fier decat spanacul, de 15 ori mai mult magneziu decat in broccoli, de 8 ori mai mult omega 3 decat somonul, cu 50% mai mult acid folic decat sparanghelul, cu 25% mai multe fibre decat inul?
 




 
 Beneficii ale semintelor de chia

Incluse in randul superalimentelor datorita beneficiilor pe care le aduce consumul lor, semintele de chia au devenit din ce in ce mai populare in ultimii ani in randul oamenilor care incearca sa-si creeze si sa-si mentina un stil de viata sanatos.

Cunoscuta sub numele de chia, Salvia hispanica este o planta din familia mentei care creste in mod abundent in sudul Mexicului si in Guatemala. Chia era cultivata de azteci si de maiasi in era pre-columbiana si reprezenta o componenta importanta a dietei lor. Odată ce spaniolii au cucerit America Latina, au introdus propriile lor produse alimentare și au interzis cultivarea acestei plante.

Recent insa, semintele de chia au fost introduse in dietele moderne, cercetatorii descoperind o mutime de beneficii ale consumului lor. Mai jos sunt doar sapte dintre diferitele motive pentru care ar trebui să adăugați acest superaliment in dieta dumneavoastra.

1. Continutul ridicat de acizi grasi omega 3

Chia este o sursa concentrata de acizi grasi omega 3 – 3 linguri si jumatate de seminte contin aceeasi cantitate de omega 3 care se gaseste in 900 de grame de somon! Acesti acizi grasi sunt esentiali pentru sanatatea creierului, ajutand la tratarea depresiei. De asemenea, omega 3 protejeaza organismul de inflamatii (precum artrita) si de diferite boli ale inimii.

2. Bogate in fibre

Nutritionistii recomanda 20-35 de grame de fibre pe zi, dar majoritatea oamenilor consuma doar aproximativ jumătate din aceasta cantitate. Chia furnizeaza aproape 50% din aportul zilnic necesar, cu 11 grame de fibre in 30 de grame de seminte. Fibrele sunt necesare pentru sanatate in general, dar mai ales pentru digestie si pierderea in greutate.

3. Ajuta in procesul de slabire


Semintele de chia absorb pana la de 12 ori greutatea lor și se extind in stomac, facandu-va sa va simtiti satul si reducand astfel pofta de mancare. De asemenea, contribuie la blocarea absorbtiei de calorii pentru anumite mancaruri, reprezentand astfel un mare ajutor in dieta.

4. Continutul ridicat de minerale

Semintele de chia au de 6 ori mai mult calciu decat laptele integral, de 3 ori mai mult fier decat spanacul, de 15 ori mai mult magneziu decat broccoli. 30 de grame de chia contin 18% din aportul zilnic recomandat de calciu. Semințe de chia contribuie astfel la imbunatatirea sanatatii oaselor si a dintilor.

5. Intaresc sanatatea inimii

Studiile au aratat ca aceste seminte pot imbunatati tensiunea arteriala si pot creste nivelul colesterolului sanatos, in timp ce ajuta la scaderea colesterolului rau. Chia pot astfel sa ajute la mentinerea unei inimi sanatoase - un element crucial pentru sanatatea dumneavoastra.

6. Recomandate diabeticilor


Pentru că semintele de chia pot incetini rata de transformare a carbohidratilor in zaharuri simple, studiile arata ca acestea pot controla nivelul de zahar din sange, avand astfel mari beneficii pentru diabetici.

7. Ofera hidratare indelungata atletilor


Daca mancati seminte de chia inmuiate in apa inainte de antrenament sau de o competitie sportiva, organismul se va hidrata mai bine si isi va pastra nivelul de hidratare un timp mai indelungat.

Bonus: Nu in ultimul rand, aceste seminte sunt atat de bogate in antioxidanti incat nu se deterioreaza si pot fi pastrate pentru perioade mai lungi de timp fara a deveni rancede.


Informatii preluate de aici.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu